In de huidige woningmarkt moet je overbieden. Waar zijn kopers toe bereid?

Laatst wilde een van mijn Almeerse klanten wegens gezinsuitbreiding verhuizen naar een iets grotere woning in de buurt. Hij was op huizenjacht gegaan zonder eerst zijn huis te koop te zetten, zoals dat hoort in de huidige markt.

Toen hij zijn droomhuis had gevonden, gaf de verkopend makelaar aan zijn huidige woning binnen 3 maanden te kunnen verkopen tegen €185.000. Zijn voorstel was, te beginnen met een bieden vanaf prijs van €175.000.

Maar het liep heel anders. Mijn klant had voor zijn nieuwe huis een overbruggingshypotheek nodig. Daar moest snel een taxatierapport van de huidige woning voor komen, uiteraard van een makelaar die niet bij de verkoop betrokken was.

De getaxeerde marktwaarde kwam niet uit op €175.000 of €185.000, maar op €205.000. De verkopend makelaar verbaasde zich, maar wilde toch voorzichtig blijven. Hij verhoogde de verkoopopdracht naar bieden vanaf €187.500, met een verwachte koopsom tussen €190.000 en €195.000 bij verkoop binnen drie maanden.

Het resultaat?
Twee weken later was de koop gesloten tegen €210.000, en dat dan ook nog zonder financieringsvoorbehoud.
Makelaar en verkoper feliciteerden elkaar, maar begrepen er over en weer hoegenaamd niets van.

Hoe lang hebben we nog een overspannen woningmarkt?

Het bovenstaande voorbeeld speelt in Almere Poort, onder de rook van Amsterdam. De woningmarkt in Amsterdam en andere grote steden is al een paar jaar overspannen. Dat slaat langzaam maar zeker ook over naar omliggende gebieden. Er lijkt geen einde te komen aan de prijsopdrijving en dat zal pas veranderen als vraag en aanbod meer op elkaar gaan aansluiten. Dat gaat nog jaren duren.

Wat bepaalt de waarde van jouw woning en wanneer ben je aan het overbieden?

Een ander voorbeeld. In Amsterdam heb ik in het Museumkwartier een tweelaags appartement aangekocht, voor een klant die al meermaals zijn neus gestoten had.
Om nu ‘de gelukkige’ te kunnen worden, hebben we – dacht ik – zwaar overboden en de absolute hoofdprijs geboden van €845.000. Dat was nog net niet genoeg: de ruim 10 bezichtigingen die de komende dagen waren gepland konden worden afgezegd als ‘er van onze kant nog ietsje ruimte zou zijn’. Dat lukte door de geboden €845.000 op te trekken naar €847.000. En dat bij een vraagprijs van €780.000.

Maar wat was het appartement nu eigenlijk waard? Het taxatierapport kwam op €850.000. We hadden zelfs €3.000 onder de marktwaarde gekocht.

Ben je dan aan het overbieden? Blijkbaar niet.

Het meest prestigieuze aanbod in Amsterdam vind je op dit moment in de Nicolaas Witsenstraat, daar zijn de appartementen nog ca. twee keer zo duur als in het voorbeeld hierboven.
Maar het is nieuwbouw – het appartement hierboven geschetst is 150 jaar oud – en de locatie is uitstekend.

Een vraagprijs van €750.000 voor 60 m², dat is €12.500 per m².
Daarmee is het de duurste koopwoning die ik in Nederland gezien heb tot nu toe. Als ik gelijk heb, is de Nicolaas Witsenstraat in Amsterdam in 2018 opgeklommen tot de duurste woonomgeving van Nederland.

Hoe ver ga je als je wilt overbieden?

Natuurlijk wil iedereen zo hoog mogelijk verkopen en zo laag mogelijk aankopen. En vooral een woning hoog verkopen is de laatste tijd steeds makkelijker en lucratiever.
Particuliere kopers zijn niet alleen met elkaar in concurrentie, maar ook met beleggers. Overbieden is de regel.
Hoe ver je daarin kunt gaan, hangt af van je financieringscapaciteit en het bedrag aan eigen geld dat je kunt inbrengen. Laat dit voor je op huizenjacht gaat goed onderzoeken door een onafhankelijk adviseur !

Kopen zonder ontbindende voorwaarden met het HypotheekGarantieCertificaat®

Als je een bod uitbrengt, is niet alleen de hoogte belangrijk, maar ook de voorwaarden waaronder je wilt kopen. Verkopers smullen ervan als je biedt zonder ontbindende voorwaarden financiering. Dat betekent immers dat je geen vragen hebt over je hypotheek of dat je voor de aankoop zelfs helemaal geen hypotheek nodig hebt.

Kun je bieden zonder ontbindende voorwaarden? 

Ja, dat kan! Zekerheid vooraf kun je snel krijgen voor je op huizenjacht gaat. Het HypotheekGarantieCertificaat® geeft je binnen een week groen licht op je hypotheek mogelijkheden. Je krijgt van een gerenommeerde, goed bekend staande bank een hypotheektoezegging op je inkomen. Daarmee heb je absolute zekerheid over je hypotheek en kun je een koopakte tekenen zonder ontbindende voorwaarden.
Dat versterkt je concurrentiepositie enorm. Het gaat om veel geld en het spel is gunnen en vertrouwen. In praktijk hoef je door de uitstraling van het HypotheekGarantieCertificaat® niet altijd de hoogste bieder te zijn, juist omdat je zonder ontbindende voorwaarden koopt.

Meer weten?
Kijk eens op http://hypotheekgarantiecertificaat.bundel-pakket.nl/ of maak een afspraak en kijk samen met mij naar jouw hypotheekmogelijkheden.
En zoals altijd bij Savass Financiële Dienstverlening: een oriënterend gesprek is vrijblijvend en kost je niets.

Gerelateerde artikelen?
Ontbindende voorwaarden
Aflossingsvrije hypotheek
Hypotheekadvies, wat houdt het eigenlijk in?
Hypotheek oversluiten en besparen
Een woning of appartement kopen in 2018

Lees ook:

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter?

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter? Waarom is het [...]

Hoe koop ik een woning om te verhuren?

Hoe koop ik een woning om te verhuren? Wil je extra inkomen genereren en waardevast [...]

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen?

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen? Wil je verhuizen naar [...]

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018 Maak bij je aangifte IB 2018 optimaal gebruik [...]