Een woning of appartement kopen in 2018

Ben je een starter of een doorstromer en wil je een woning of appartement kopen in 2018? Lees dan deze 4 tips.
Ondanks dat het misschien lastig lijkt, is een hypotheek voor een eigen woning binnen handbereik. Ook voor starters op de woningmarkt. Het geheim zit in een goede voorbereiding, samen met een ervaren, onafhankelijk financieel adviseur.

1. Eigen geld nodig

Als je een woning wilt kopen, heb je in ieder geval eigen geld nodig, gemiddeld rond de 5 % van de woningwaarde. Maar wist je dit: het eigen geld kun je verlagen door energiebesparende voorzieningen (EBV) mee te financieren. Namelijk met de subsidie waar je recht op hebt en de BTW teruggaaf als je zonnepanelen meefinanciert. Er is extra financieringsruimte voor EBV, je kunt je eventuele verbouwingsplannen daar gewoon mee combineren.

2. Hoeveel kun je lenen?

Je maximale hypotheek kun je zelf online berekenen. Maar let op, het is altijd indicatief. De hypotheekrente op het moment van aanvragen is bepalend. En: wat is het effect van je eventuele studieschuld? Heb je een grote aankoop gefinancierd? Heb je een creditcard?  Een onafhankelijk erkend financieel adviseur kan voor jou bepalen in welke prijsklasse je kunt bieden. Hij rekent je vrijblijvend voor, wat je maximale hypotheek is, welke maandlast je dan hebt en wat je fiscale teruggaaf is.

3. Heb je een vast contract nodig?

Een vast contract is fijn, maar niet noodzakelijk . Steeds meer mensen hebben een tijdelijk contract. Daar kun je ook een hypotheek mee aanvragen al gelden er wel andere regels. En voor uitzendkrachten zijn de mogelijkheden in 2017 verruimd.

Een woning kopen en eigen geld

Eigen woning en eigen geld
Wie een woning koopt, moet eigen geld meenemen. In de ons omringende landen is dat heel normaal. In Nederland kon je tot 2018 meer financieren dan de woning waard is, maar in andere landen heeft niemand daar ooit van gehoord. Een hogere hypotheek dan de woning waard is wordt in andere Europese landen gezien als onverantwoord. Geen wonder dus dat Nederland zich in het kader van Europese eenwording heeft moeten aanpassen.

Duurzaamheid wordt beloond

De maximale hypotheek op onderpand is sinds 2012 jaarlijks steeds met een procentpunt verlaagd, van 106 % woningwaarde  in 2012 naar 100% woningwaarde in 2018. Maar er is een uitzondering: je mag tot 106 % woningwaarde blijven lenen als je energiebesparende voorzieningen (EBV) meefinanciert in de hypotheek. Het extra geld moet dan wel volledig aan de EBV worden besteed.

Wat valt onder energiebesparende voorzieningen (EBV)?

  • een HR ketel
  • gevel-, dak-, leiding- of vloerisolatie
  • HR++ (of hoger) beglazing
  • energiezuinige kozijnen en/of deuren
  • energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren
  • een warmtepomp
  • warmteterugwinning
  • een zonneboiler
  • zonnecellen
  • of een combinatie van het bovenstaande

 

Subsidie: een stukje teruggaaf eigen geld
Voor de extra investering in EBV is er extra ruimte in de hypotheek. De maximale hypotheek op inkomen mag met maximaal  € 9.000 worden verhoogd. EBV gaan dus niet ten koste van je andere verbouwingsplannen. Wel moet je gezamenlijk toetsinkomen hoger zijn dan € 33.000, om voor de extra € 9.000 in aanmerking te komen.

En een deel van de extra investering kun je terug krijgen via subsidie!  Op http://www.energiesubsidiewijzer.nl/ zie je dat in een paar minuten. En op zonnepanelen krijg je bovendien BTW terug, omdat je gezien wordt als energieleverancier. De meeste zonnepanelenleveranciers regelen de BTW teruggaaf voor je.

Er zijn via EBV dus mogelijkheden, je eigen geld in de aankoopfinanciering van je woning te verlagen. Bovendien: door de lage hypotheekrente valt de extra financieringslast in het niet bij de energiebesparing die je realiseert.  

Een woning kopen met of zonder aankoopmakelaar

Een woning kopen in een krappe, verhitte markt
Als je op dit moment een woning wilt kopen, loop je tegen gekke dingen aan. De dynamiek op de woningmarkt is ongekend. Ik heb zelfs klanten die daarom toch maar besluiten niet te verhuizen, in de hoop dat het over een paar jaar wat rustiger wordt. Maar van rust op de woningmarkt zijn voorlopig nog geen voortekenen te zien. De eerste dag dat een woning op Funda te koop staat, worden er meteen al met gemak rond 10 bezichtigingen gepland. Kijkers kunnen bieden, maar dan wel in één keer goed: een ultiem eindbod zonder onderhandeling verder. De verkoper kan in zijn luie stoel het hoogste bod er na een paar weken uit pikken. Hoe groot is dan de kans dat jij de gelukkige wordt? 

Kort en goed is hoe het moet
Een aankoopmakelaar inschakelen is in de huidige markt de kortste klap naar een succesvolle aankoop. Binnen korte tijd verkopen, dat wil de verkopend makelaar ook wel. Maar het moet dan ook goed gaan met de hypotheek, anders is al het werk voor niets en kan de koopakte na 4 weken weer worden ontbonden. 

Wat mag je verwachten als ik jouw aankoop begeleid?
Bij Savass Financiële Dienstverlening gaat het om individueel maatwerk. Ik kan je van begin tot eind alles uit handen nemen, succes verzekerd. Maar als je het prettig vindt een aantal dingen zelf te doen, dan kan dat ook.  Het gaat er altijd om, goed te anticiperen op mogelijkheden. Dus als je zelf dingen doet houd ik je goed in de gaten. We gaan samen op weg en we gaan geen kansen laten liggen!

Dit zijn de belangrijkste voordelen als ik je aankoop begeleid:
1. Ik weet vanuit mijn netwerk vaak eerder welke woningen op de markt komen.
2Je hebt een streepje voor op andere kijkers. Want ik neem contact op met de verkopend makelaar en ik onderhandel de koopprijs. Uiteraard gebeurt dat in nauw overleg met jou. Heel prettig, juist ook voor de verkopend makelaar: een professionele partij heeft jouw mogelijkheden vooraf gecheckt. Je kunt snel schakelen en je wordt meteen serieus genomen.
3. Bij het kopen van een huis komt heel wat kijken. Bouwkundige keuring? Taxatie? Hypotheek? Je profiteert van mijn kennis en ervaring.
4Kopers zijn emotioneel. Ik begrijp dat volkomen, maar zit er zelf anders in: rationeel. Ik ben voor jou een objectief klankbord, dat schept de nodige rust, waardoor je makkelijker beslissingen kunt nemen.

Verwachting voor de huizenmarkt

Wat zijn de verwachting voor de huizenmarkt in 2018?
Voor de verwachting voor de huizenmarkt in 2018 kijken we naar de factoren die nu zorgen voor stijgende huizenprijzen. Wat gaat er veranderen het komend jaar?

Kopen blijft aantrekkelijk
Het blijft aantrekkelijk om in 2018 een huis te kopen. De hypotheekrente loopt naar verwachting licht op, maar blijft historisch gezien laag. Daarnaast is kopen, ook de komende jaren, vaak aantrekkelijker en betaalbaarder dan huren in de vrije sector.

Hypotheeknormen in 2018 minder ruim
De hypotheeknormen zijn iets minder ruim. In 2018 kan niet meer geleend worden dan de woningwaarde. Er is alleen extra ruimte als er energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd. Ook op inkomen valt de maximale hypotheek voor een aantal doelgroepen lager uit. Het nieuwe Kabinet Rutte 3 voert de komende 4 jaar geen verdere verlaging van de hypotheeknormen door. Kopers weten dus waar ze aan toe zijn.

Krapte op de huizenmarkt blijft
De vraag naar koophuizen blijft voorlopig groter dan het aanbod. Dit komt inmiddels ook terug in de huizenmarkt-cijfers. In januari 2018 zijn minder huizen verkocht dan vorig jaar. Er is met name een tekort aan woningen voor starters en jonge gezinnen, onder € 200.000. De nieuwbouw trekt in 2018 wel aan, maar nog onvoldoende om het tekort in te lopen.

Koophuis vaker onbereikbaar
Door de stijgende prijzen en het krappe aanbod vis je vaak een paar keer achter het net voor je een geschikte woning kunt aankopen. Vooral starters en jonge gezinnen hebben hiermee te maken. Daarom zie je steeds vaker dat er een aankoopmakelaar wordt ingeschakeld. Daar ging mijn tip van vorige week over.

De ‘gekte’ op de huizenmarkt in 2018 voorbij?
Er is iets minder animo bij bezichtigingen dan een jaar geleden. In plaats van 15 – 20 kijkers binnen een paar dagen zien we nu 10 – 15 kijkers. Dit kun je zien als eerste voorteken van een temperende prijsstijging. Maar dat wil niet zeggen dat de ‘gekte’ nu snel voorbij is.

Het blijft zaak om het hoofd koel te houden en snel te schakelen. Als aankoopmakelaar ben ik sneller op de hoogte van het actuele woningaanbod dan jij. Ik ken de risico’s en de spelregels, ik kan daardoor voor jou veel geld besparen. In de huidige markt is een aankoopmakelaar echt geen overbodige luxe. Ik help klanten al ruim 20 jaar met het aankoopproces en ook jij kunt daarvan profiteren

Laat je adviseren
Wil je op zoek naar je eerste koopwoning?  Ik vertel je vrijblijvend welke hypotheek bij je past: nu, maar ook in de toekomst. Ik regel niet alleen je hypotheek, maar help je ook bij het aankoopproces. Meer weten? Maak een afspraak en kijk samen met mij naar de mogelijkheden. Een oriënterend gesprek is vrijblijvend en kost je niets.