Kun je je aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar terugbetalen?

Vanaf maandag 1 oktober 2018 is de campagne ’Aflossingsblij’ te zien en te horen waarin banken klanten wijzen op het risico van een aflossingsvrije hypotheek. Banken en hypotheekadviseurs hebben jarenlang aflossingsvrije hypotheken voor hun klanten gesloten, omdat hiermee de maandlasten laag bleven en maximale hypotheekrente kon worden afgetrokken. Maar kun je je aflossingsvrije hypotheek ook na 30 jaar terugbetalen?

Hoe werkt dat nou precies bij een aflossingsvrije hypotheek?
De meeste huizenbezitters hebben een hypotheek en meestal is die voor een deel aflossingsvrij. Over het aflossingsvrije deel van de hypotheek los je gedurende de looptijd niets af, je betaalt alleen (deels) aftrekbare rente. De looptijd van een aflossingsvrije hypotheek is meestal 30 jaar. Alleen rente betalen lijkt vooral aan het begin van de looptijd een goed idee, want je profiteert optimaal van hypotheekrente aftrek en je hebt de laagst mogelijke maandlast. Maar zo rond de helft van de looptijd moet je toch wel over aflossing gaan nadenken, want de bank wil na (meestal) 30 jaar het geld weer van je terug.

Wanneer los je een aflossingsvrije hypotheek af?
Tijdens de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek hoef je niets af te lossen. De afspraak is, dat je de hypotheek uit eigen middelen aflost aan het eind van de looptijd, meestal 30 jaar. Anders dan bij een spaar- of beleggingshypotheek loopt er naast een aflossingsvrije hypotheek geen vermogensopbouwproduct , dat in de aflossing na 30 jaar voorziet. Bij een aflossingsvrije hypotheek verwacht de bank dat je zelf voor aflossing zorgt, door zelf voldoende vermogen op te bouwen.

Wat als je je aflossingsvrije hypotheek niet kunt aflossen aan het eind van de looptijd?
Stel, je hebt onvoldoende gespaard en je kunt je hypotheek na 30 jaar niet aflossen. Dan kun je de hypotheek proberen te verlengen. Of dat lukt, hangt af van je inkomen aan het einde van de looptijd. Voor de meeste mensen geldt dat zij rond het eind van de looptijd van de hypotheek met pensioen gaan. Is je pensioeninkomen ontoereikend, dan kun je je aflossingsvrije hypotheek niet verlengen. De bank toetst je pensioeninkomen, waarbij er en passant ook een verzwaring optreedt. Na 30 jaar vervalt namelijk jouw hypotheekrenteaftrek. Dit betekent simpel gezegd dat bij verlengen je bruto maandlasten je netto maandlasten worden. De hypotheek valt dan in box 3 waardoor er strenger wordt getoetst op het toch al lagere pensioeninkomen.  Dat kan al met al betekenen dat je je woning moet verkopen om van de aflossingsvrije hypotheek af te komen.

Kan mijn hypotheekbank mij verplichten mijn woning te verkopen?
Het klinkt gek, maar het antwoord is: ja, dat kan. Als je hypotheek wegens ontoereikend inkomen niet verlengd kan worden, om dezelfde reden niet naar een andere bank kan worden overgesloten en je niet beschikt over voldoende eigen middelen om de hypotheek af te lossen, dan kan de hypotheekverstrekker jou na 30 jaar woonplezier verplichten je woning te verkopen. Wil je weten of jij dat risico loopt, raadpleeg dan een onafhankelijk financieel adviseur.

Hoe voorkom ik dat ik straks voor vervelende verrassingen kom te staan?
Heb je een aflossingsvrije hypotheek, weet dan dat dat de geldverstrekker de gehele hypotheeksom op kan eisen zodra de looptijd van de hypotheek afgelopen is. Regeren is vooruitzien, dus breng jouw risico’s in kaart en overleg met jouw financieel adviseur wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Meer weten
Kijk dan op www.aflossingsblij.nl en maak een afspraak en kijk samen met mij naar jouw hypotheekmogelijkheden. En zoals altijd bij Savass Financiële Dienstverlening: een oriënterend gesprek is vrijblijvend en kost je niets.

Gerelateerde artikelen?
Hypotheekadvies, wat houdt het eigenlijk in?
Een doorstromer hypotheek
Hypotheek en echtscheiding
Hypotheek oversluiten en besparen
Een woning of appartement kopen in 2018

Lees ook:

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter?

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter? Waarom is het [...]

Hoe koop ik een woning om te verhuren?

Hoe koop ik een woning om te verhuren? Wil je extra inkomen genereren en waardevast [...]

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen?

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen? Wil je verhuizen naar [...]

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018 Maak bij je aangifte IB 2018 optimaal gebruik [...]