Wil je een betere kans maken op de sterk stijgende woningmarkt? Koop je huis dan zonder ontbindende voorwaarden.

Laatst heb ik voor een klant een appartement aangekocht zonder ontbindende voorwaarden.
In nauw overleg hebben we daartoe besloten omdat dit wel eens de doorslag zou kunnen geven in de concurrentie met andere kopers. De woning werd bij opbod verkocht, wie wilde bieden kon dat doen tot 14.00 uur op dinsdagmiddag. Daarna zou aan het eind van de middag de verkoper zijn keuze maken.

Mijn klant wilde deze woning heel graag kopen, dus hebben we hoog geboden en zonder ontbindende voorwaarden. En met succes!
De verkopend makelaar vertelde achteraf, dat in totaal twaalf mensen geboden hadden, waarbij drie bijzonder hoog, waaronder wij. Een daarvan had net als wij zonder ontbindende voorwaarden geboden, maar hun bod was net iets lager.

Dus was mijn klant ‘de gelukkige’.

Wat zijn ontbindende voorwaarden en waarom heb je die nodig?

In elke koopakte staan ontbindende voorwaarden, tenzij daarvan uitdrukkelijk wordt afgezien. Meestal lopen ontbindende voorwaarden vier of zes weken.

De belangrijkste zijn:

Blijkt binnen die vier of zes weken dat je geen hypotheek kunt krijgen, of dat je op korte termijn te veel herstel- en onderhoudskosten moet maken, dan kun je alsnog van de koop afzien door een beroep te doen op de ontbindende voorwaarden.

Waarom zou ik afzien van ontbindende voorwaarden?
Aankopen zonder ontbindende voorwaarden heeft een groot voordeel in de huidige markt. Vooral in de grote steden worden woningen binnen enkele weken verkocht en zijn er meer dan 10 mensen die een bod uitbrengen. Het meest populair zijn woningen waar je zo in kunt, waar weinig aan gedaan hoeft te worden.

Met succes aankopen zonder ontbindende voorwaarden, stapsgewijs:

1) In elke koopakte staat een bedenktijd van 3 dagen, zon- en feestdagen tellen niet mee. Binnen de bedenktijd kan de koper afzien van de aankoop, zonder opgaaf van redenen (de verkoper kan dat niet). 

2) De bedenktijd gaat in nadat je een kopie van de door koper en verkoper getekende koopakte hebt ontvangen. Stel je tekent een koopakte op donderdagmiddag en vrijdagochtend ontvang je de getekende kopie. Dan gaat de bedenktijd in vrijdag om middernacht en duurt  zaterdag, maandag en dinsdag tot middernacht. 

3) De bank vraag een flinke hoeveelheid stukken bij je op en het duurt normaliter een paar weken voor je daar finaal akkoord op krijgt. Jouw hypotheekadviseur zal je hypotheek daarom aanvragen bij een bank die uiterlijk binnen 3 dagen finaal akkoord geeft. 

4) Vaak zit er ook nog wat tijd tussen de mondelinge verkoop en de ontvangst van de getekende koopakte, omdat de makelaar de koopakte moet opstellen. En jouw hypotheekadviseur kan aan de bedenktijd in praktijk vaak ook wel een extra dagje toevoegen, als de hypotheekbank nog niet zover is. De bedenktijd een dag verlengen is meestal voor de verkoper aantrekkelijker dan de koopakte ontbinden. Hij zal daarom waarschijnlijk eieren voor zijn geld kiezen.

Tip* Binnen de 3 dagen bedenktijd kun je trouwens ook een bouwtechnische keuring laten uitvoeren.
Bij iets oudere woningen is dat zeker een goed idee. Het geeft je niet alleen zekerheid over de technische staat van de woning, je krijgt ook een overzicht van het onderhoud dat de komende vijf jaar nodig is en wat dat ongeveer gaat kosten. Klik hier als je een bouwtechnische keuring wilt aanvragen: bouwtechnische keuring

Tip** Versterk je concurrentiepositie: Koop zonder ontbindende voorwaarden maar wel met het HypotheekGarantieCertificaat®
Jouw hypotheekadviseur zal niet in alle gevallen kunnen garanderen dat je binnen de drie dagen bedenktijd finaal akkoord krijgt op je hypotheek. De doorlooptijden bij hypotheekbanken zijn nu eenmaal meestal langer. Dan is het HypotheekGarantieCertificaat® een uitkomst. Er zijn voorbeelden van aankoop met 10 of meer concurrerende bieders waarin het bod van de klant zonder ontbindende voorwaarden en met het HypotheekGarantieCertificaat® doorslaggevend was, terwijl er ook hogere biedingen waren gedaan, met ontbindende voorwaarden.

Hoe werkt dat dan?
Hypotheek binnen een week
Het HypotheekGarantieCertificaat® geeft je binnen een week groen licht op je hypotheek, voor je een koopakte tekent, zelfs voor je überhaupt een bepaalde woning op het oog hebt. Je krijgt van een gerenommeerde, goed bekend staande bank een hypotheektoezegging op je inkomen. Daarmee heb je absolute zekerheid over je hypotheek en kun je een koopakte tekenen zonder ontbindende voorwaarden.

Volledig overzicht
Het HypotheekGarantieCertificaat® bepaalt niet alleen jouw maximale hypotheek, maar werkt ook  met een eigen biedingsformulier. Daardoor heeft de verkopend makelaar in één keer alle benodigde informatie. Door alles in één keer compleet aan te leveren wek je met het HypotheekGarantieCertificaat® vertrouwen bij professionele partijen. Dat is naast het ontbreken van ontbindende voorwaarden een belangrijke gunfactor.

Meer Weten?

Wil je meer weten, of wil je mij inschakelen als aankoopmakelaar? Savass financiële Dienstverlening is een van de eerste hypotheekadvieskantoren dat met het HypotheekGarantieCertificaat® werkt. Neem contact op, en zoals altijd is een eerste gesprek vrijblijvend en zonder kosten.

Gerelateerde artikelen?
Hypotheekadvies, wat houdt het eigenlijk in?
Hypotheek oversluiten en besparen
Een woning of appartement kopen in 2018
Belangrijke wijzigingen in het regeerakkoord die betrekking hebben op uw woning

Lees ook:

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter?

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter? Waarom is het [...]

Hoe koop ik een woning om te verhuren?

Hoe koop ik een woning om te verhuren? Wil je extra inkomen genereren en waardevast [...]

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen?

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen? Wil je verhuizen naar [...]

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018 Maak bij je aangifte IB 2018 optimaal gebruik [...]