Hypotheek oversluiten en besparen

Heeft u langer dan 3 jaar geleden uw hypotheek voor het laatst herzien, dan is de kans groot dat u veel geld kunt besparen. Veel huiseigenaren hebben recentelijk hun hypotheek overgesloten en besparen de komende 10 of 20 jaar honderden Euro’s per jaar! Daarnaast brengt een lagere rente met zich mee dat u ook sneller kunt aflossen, is dat niet fantastisch?

Boete bij oversluiten?

Kosten en boete? Vaak valt dat mee, maar dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.  

Historisch lage rente

De hypotheekrente is op dit moment historisch laag. Wie nu een hypotheek afsluit, kan de rente 10 jaar vast zetten onder de 2%. Of betaal net iets meer en zet de rente 20 jaar vast op nog geen 2,5%!
Ook uw bestaande hypotheek kan worden overgesloten. Vaak betaalt u dan wel een boeterente, maar die kan ook worden uitgesmeerd over de nieuwe renteperiode. U heeft hoe dan ook een lagere rente voor een langere tijd. Dat is geld besparen en zekerheid! Daarnaast heeft u in uw nieuwe hypotheek ook maximaal fiscaal voordeel en optimale vermogensopbouw – misschien wel beter dan nu.

Voorbeeld uit de praktijk

Benno Jansen* keek al langere tijd aan tegen een hoge hypotheekrente, maar liefst 6%. In 2009 had hij de rente 10 jaar vastgezet. Gelukkig voor de helft als spaarhypotheek, daardoor ontving hij op zijn spaarpolis dezelfde hoge rente. Na 20 jaar opbouw met rente op rente kwam er een gegarandeerde uitkering, €150.000 belastingvrij! Die mooie kapitaalsopbouw had in 2009 de doorslag gegeven. En hij had dan wel een hoge hypotheekrente, maar dat was door zijn relatief hoge inkomen prima aftrekbaar. Netto viel het dus wel mee.
 
Getriggerd door de lage rente van dit moment, wilde Benno toch wel eens kijken wat er mogelijk zou zijn. Het eerste wat ik hem vertelde, was dat hem bij oversluiten een heel hoge aflossingsvergoeding in rekening gebracht zou worden (boeterente). Maar die zou in de nieuwe hypotheek binnen 27 maanden zijn terugverdiend – als hij de nieuwe rente 10 jaar zou vastzetten.
Dat is de wedstrijd winnen op nog geen kwart van de benodigde tijd. Mij leek dat een goed idee.
 
Hoewel de aflossingsvergoeding in de nieuwe hypotheek kon worden meegefinancierd en fiscaal aftrekbaar was, schrok Benno er toch voor terug zijn hypotheek te verhogen. Hij wilde namelijk juist meer aflossen. Daarom koos hij voor rentemiddeling en smeerde hij de aflossingsvergoeding uit over de nieuwe renteperiode van 20 jaar. Zijn rente was niet meer het allerlaagst, maar zonder hypotheekverhoging had hij toch een lagere maandlast. Als het in Almere kan, dan kan het waarschijnlijk bij u ook!
 
(*) niet de werkelijke naam wegens privacy