Ben je een starter en zoek je een nieuwbouwwoning?

Een compleet opgeleverde starterswoning voor maar € 171.045 v.o.n.
Het is druk op de woningmarkt, vooral voor starters. Want juist in het starterssegment is de vraag het hoogst en het aanbod het laagst. En ook zie je in dat segment kleine beleggers opkomen, die appartementen kopen om ze te verhuren aan studenten of expats.
Dat is slecht nieuws voor starters.
Zij kunnen meestal niet mee met overbieden en hebben dan ook steeds vaker het nakijken.

Gelukkig worden er ook nieuwbouwprojecten voor startersontwikkeld en is er de mogelijkheid om zelf of in een bouwgroep te gaan bouwen.

Hoeveel nieuwbouwprojecten zijn er in Almere voor starters?
Op Funda staan anno november 2018 ongeveer 34 nieuwbouwprojecten in de etalage. Maar lang niet alles staat erop, er zijn ook nieuwbouwprojecten die Funda niet eens halen. Deze projecten zijn al onder optie, voordat de makelaar ze op Funda kan zetten.
Van al deze projecten is er één specifiek leuk voor starters:

Uitgelicht: ’t Eemgoed Oosterwold
Een voorbeeld van een leuke starterswoning is bouwnummer 1, aangeboden voor: € 171.045 v.o.n.

Het gaat om een twee kamerappartement van 45 m², oplevering 1e kwartaal 2020.

’t Eemgoed beslaat 7 hectare en er worden 84 huishoudens gevestigd, een mix van singles, stellen, jonge gezinnen en ouderen. Bijzonder is, dat er ook gemeenschappelijke gebouwen komen voor werk, privé en het landgoed leven.

’t Eemgoed wordt een groene, duurzame omgeving waarin je samen met de andere landgoedeigenaren ook fruitboomgaarden en ecologische tuinen beheert.

Hoe ziet mijn hypotheek eruit als ik bouwnummer 1 op ’t Eemgoed Oosterwold wil kopen? 
De hypotheekbank kijkt naar je inkomen en naar de marktwaarde van de woning. Maar de marktwaarde is bij nieuwbouw altijd hoger dan de bouwkosten. Je kunt dus meer lenen dan je strikt genomen voor de bouw nodig hebt. Daardoor ben je minder eigen geld kwijt dan voor een bestaande woning met de zelfde prijs k.k.

Bovendien is nieuwbouw altijd energiezuinig, dus het deel van de bouwkosten dat bijvoorbeeld aan 4-zijdig glas, een warmtepomp en zonnepanelen besteed wordt, mag je tot 106 % marktwaarde bij de maximale hypotheek op onderpand optellen.

En verdien je minimaal € 33.000, dan mag je dit bedrag ook bij je maximale hypotheek op inkomen optellen, tot € 9.000 en zelfs tot € 25.000 als je nieuwbouwwoning energie neutraal is (nul-op-de-meter).

Als we de extra’s voor energiezuinigheid gemakshalve buiten beschouwing laten, dan heb je maar €5.260 eigen geld nodig voor je aankoopfinanciering tot 100 % marktwaarde. Als de extra’s binnen de stichtingskosten apart benoemd worden, dan mag je gaan tot 106 % marktwaarde. Dan financier je maximaal op inkomen (€ 182.297) en daalt je eigen geld in dit voorbeeld zelfs naar € 850!

Was het bestaande bouw geweest, dan zou je eigen geld uitkomen op € 9.749, door de kosten koper en de lagere marktwaarde.
En dat nog afgezien van het feit dat je bij bestaande bouw zeer waarschijnlijk moet overbieden.

Bij aankoop van bouwnummer 1 ziet je financieringsopzet er zo uit:

Eenmalig aftrekbare kosten
Bij de aankoop van een eigen woning mag je een aantal financieringskosten eenmalig aftrekken. De onderstaande kosten kun je gedeeltelijk bij je belastingaangifte aftrekken in het jaar waarin de kosten zijn gemaakt.

Let op: bovengenoemde fiscale besparing is indicatief en afhankelijk van je definitieve aanslag inkomstenbelasting.

Wat kost deze hypotheek per maand?
Ben je starter, zonder hypotheekverleden en sluit je de hypotheek annuïtair, dan komt je bruto maandlast bij een 10 jaar vaste rente van 1,7 % op € 631.

Netto is dat ongeveer € 575, afhankelijk van de WOZ waarde die gemeente Almere aan jouw nieuwbouwwoning toekent.

Weet ook dat je energiekosten minder dan de helft zullen zijn dan bij bestaande bouw. Want je hebt geen gasaansluiting en je elektriciteit wek je grotendeels zelf op.

Dat is betaalbaar wonen, of niet?

Hoe kom je in aanmerking voor een nieuwbouwwoning in Almere?
Als je je georiënteerd hebt, bijvoorbeeld bij de kavelwinkel, is het zaak je zo snel mogelijk bij verschillende makelaars aan te melden. Want ook bij nieuwbouw gaat de verkoop heel erg snel.

Je kunt ook op internet kijken natuurlijk. Een handige website is www.nieuwbouwinschrijving.nl  Daar kun je een account aanmaken, waarna je via de mail op de hoogte wordt gehouden van de deelnemende projecten binnen jouw doelgroep.

Wat kun je lenen en wat zijn je risico’s?
Maar eerst moet je natuurlijk weten wat je kunt lenen. Het beste kun je dat laten bereken door een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Let op: je moet rekenen op 6 tot 18 maanden voor je woning opgeleverd wordt. In die tijd kan er van alles gebeuren… je kunt misschien je baan verliezen… en er liggen ook andere risico’s op de loer.

TIP: Als je 6 tot soms wel 18 maanden moet wachten, wil je wel goed voorbereid zijn. Bespreek de mogelijke risico’s met je financieel adviseur en wat je ertegen kunt doen. Als je hypotheekadviseur werkt met het HypotheekGarantieCertificaat® heeft hij voor de meest voorkomende situaties wel een oplossing.

Meer weten?
Maak een afspraak en kijk samen met mij naar de beste hypotheek voor jouw nieuwbouwwoning.
En zoals altijd bij Savass Financiële Dienstverlening: een oriënterend gesprek is vrijblijvend en kost je niets.

Gerelateerde artikelen?
Starters maken meer kans bij nieuwbouw dan bij bestaande bouw
In de huidie woningmarkt moet je overbieden

Ontbindende voorwaarden
Aflossingsvrije hypotheek
Hypotheek oversluiten en besparen

Lees ook: