Verwacht je te gaan scheiden en vraag je je af hoe het verder moet met je hypotheek?

De statistieken wijzen uit dat de kans op een echtscheiding gedurende de looptijd van een hypotheek tussen 33% en 50 % ligt. Wie gaat scheiden, krijgt te maken met vermogensverdeling en een belangrijk onderdeel daarvan is uiteraard de eigen woning. Wat zijn de opties ten aanzien van de eigen woning en de hypotheek?

Optie 1 – De woning overnemen na scheiding
Zeker als er jonge kinderen in het spel zijn, is dit de beste optie. Het is verstandig, in zo vroeg mogelijk stadium de financiële haalbaarheid te bepalen: kan de partner die de woning overneemt de hypotheek op zijn / haar naam laten zetten? En hoe ga je om met de verrekening van de over- of onderwaarde, ofwel het uitkopen van je partner?

TIP: als je weet dat je gaat scheiden, schakel dan zo vroeg mogelijk een onafhankelijk hypotheekadviseur in. Hij bekijkt niet alleen wat er bij je huidige bank mogelijk is, maar ook wat andere banken kunnen doen. Hij weet ook of je je hypotheek gunstiger kunt neerzetten, tegen de huidige lage rente. Is er een nieuwe partner in het spel, dan kan hij diens inkomen ook betrekken in de haalbaarheidstoets, mits de nieuwe partner ook mede eigenaar wordt van de woning.

Optie 2 – De woning te koop zetten
Maar wat als het niet lukt om de hypotheek over te nemen, omdat de maandlasten voor jou te hoog zijn? 
Eist de bank dan dat je je woning verkoopt?  
Nee, zo’n vaart loopt het niet. Zolang de maandelijkse hypotheeklast wordt betaald, zal de bank niet over gedwongen verkoop beginnen.
Dat is maar goed ook, want het is tenslotte maar de vraag of je op korte termijn een andere geschikte woning kunt vinden. In de huidige markt is het aanbod van betaalbare huur- en koopwoningen nu eenmaal veel kleiner dan de vraag.

Optie 3 – Beslissingen uitstellen in afwachting van betere tijden
Als je de hypotheek niet kunt overnemen en je ook geen andere woning kunt vinden, dan blijf je zitten waar je zit. En dat al helemaal als de woning ‘onder water’ staat en de verkoop een restschuld
zou opleveren. Kun je de maandlast gewoon blijven betalen, dan is er wat de bank betreft niets aan de hand. Je hypotheekadviseur weet trouwens ook in die situatie of je je hypotheek gunstiger kunt
neerzetten, door van de huidige lage rente gebruik te maken.

TIP: Vraag je adviseur, dit vrijblijvend voor je te berekenen. En omdat in de huidige markt de waarde van je woning lekker doorstijgt, is afwachten zo slecht nog niet.

Wees goed voorbereid
Als je gaat scheiden komt er veel op je af. Iedereen wil de procedure zo snel mogelijk afronden, maar afspraken vastleggen kan lastig zijn. Er speelt natuurlijk veel emotie, waardoor de communicatie tussen de scheidende partners niet altijd vlekkeloos verloopt. Door een goede voorbereiding schep je rust. Laat daarom nog voor je naar een advocaat of mediator gaat, je mogelijkheden doorrekenen
door een onafhankelijk Erkend Hypotheekadviseur. Rust en duidelijkheid is belangrijk niet alleen voor nu, maar ook voor de omgang met je ex in de toekomst, zeker als er kinderen in het spel zijn.

Meer weten
Maak een afspraak en kijk samen met mij naar jouw oversluit mogelijkheden. En zoals altijd bij Savass Financiële Dienstverlening: een oriënterend gesprek is vrijblijvend en kost je niets.

Lees ook:

  • Alles
  • Geld besparen
  • Huis kopen tips

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter?

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter? Waarom is het [...]

Hoe koop ik een woning om te verhuren?

Hoe koop ik een woning om te verhuren? Wil je extra inkomen genereren en waardevast [...]

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen?

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen? Wil je verhuizen naar [...]

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018 Maak bij je aangifte IB 2018 optimaal gebruik [...]