Zou je een huis kopen zonder makelaar?

Wie voor de eeuwwisseling een huis heeft gekocht, deed dat meestal zonder aankoopmakelaar. Want er was genoeg aanbod, zowel in de markt voor bestaande woningen als ook in de nieuwbouw. Kopers hadden de tijd en konden scherpe prijzen bedingen. Maar de huidige markt  wordt bepaald door schaarste, worden woningen steeds duurder en heb je veel concurrentie van andere kopers. Je hebt dus alle reden om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Wat doet een aankoopmakelaar?
Met de term ‘makelaar’ bedoelen we meestal de verkoopmakelaar. Deze handelt namens de verkoper en zijn prioriteit is de woning zo snel mogelijk voor een goede prijs te verkopen. De aankoopmakelaar is zijn tegenvoeter: hij wordt door de koper ingeschakeld. Zijn taak is het, de koper te adviseren en te ondersteunen bij de koop van een woning. Dat kan op verschillende manieren, volledige dienstverlening of ten dele.

Volledige dienstverlening aankoopmakelaar

  • Geschikte huizen voor je zoeken
  • Bezichtigingen voor je plannen
  • Samen met jou het openingsbod vaststellen
  • Het openingsbod voor je uitbrengen en de koopsom voor je uitonderhandelen
  • Het (voorlopig) koopcontract voor je nakijken.

Als je zelf wilt zoeken en bezichtigingen wilt plannen, kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen alleen het biedingsproces door je aankoopmakelaar te laten doen. Of je kunt hem in het proces betrekken vanaf de tweede bezichtiging.

Wat kost een aankoopmakelaar?
Al je kiest voor volledige dienstverlening, variëren de kosten van 1% tot 2% van de koopsom. Er zijn ook makelaars die een vast tarief rekenen, dit ligt tussen € 1.000 en € 1.500. Hypotheekadviseurs doen vaak ‘aankoopbegeleiding’, in een package deal met het hypotheekadvies. Dat kan betekenen dat je korting krijgt en dat het nog goedkoper wordt, denk aan € 750.

Een aankoopmakelaar verdient zichzelf terug
Het woningaanbod is schaars en de vraag is hoog. Daarom kan het langer duren dan je wilt, voor je een woning ziet die aan je wensen voldoet. En wil je bezichtigen en een bod uitbrengen, dan zijn er kapers op de kust. Woningen worden in de huidige markt binnen een paar weken verkocht. Als je zelf de onderhandeling doet, hoe schat je dan in wat een reëel bod is? Een bod dat niet te hoog is, maar hoog genoeg om de ‘kapers’ een stap voor te blijven? Een aankoopmakelaar kan door zijn ervaring een scherpere prijs bedingen en verdient niet alleen zijn kosten terug, maar bespaart je ook een hoop tijd en moeite.

Meer weten
Maak een afspraak en kijk samen met mij naar jouw oversluit mogelijkheden. En zoals altijd bij Savass Financiële Dienstverlening: een oriënterend gesprek is vrijblijvend en kost je niets.

Lees ook:

  • Alles
  • Geld besparen
  • Huis kopen tips

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter?

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter? Waarom is het [...]

Hoe koop ik een woning om te verhuren?

Hoe koop ik een woning om te verhuren? Wil je extra inkomen genereren en waardevast [...]

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen?

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen? Wil je verhuizen naar [...]

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018 Maak bij je aangifte IB 2018 optimaal gebruik [...]