Wat moet je weten als je IB aangifte gaat doen dit jaar?

Je kunt vanaf 1 maart weer belastingaangifte doen over het voorgaande jaar. Ten opzichte van vorig jaar zijn er een aantal veranderingen. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet:

Je betaalt meer belasting over je inkomen in de 2e en 3e belastingschijf
In de 2e en 3e belastingschijf van de loon- en inkomstenbelasting (box 1: werk en woning) wordt over het inkomen in 2017 met een belastingtarief van 40,8% gerekend.  Dit is 0,4% meer dan vorig jaar. Vallen je hypotheekrente en andere aftrekposten in de 2e en 3e schijf, dan krijg je dus iets meer belasting terug omdat je tegen een hoger tarief je aftrekposten kunt opvoeren.

De belasting over je vermogen wordt anders berekend
Vanaf 2017 rekent de fiscus met 3 vermogensschijven. Daarbij gaat de Belastingdienst ervan uit dat je meer rendement op je vermogen behaalt als je vermogen groter is. De schijven zijn als volgt:

  1.    Tot €75.000 wordt met een gemiddeld rendement van 2,871% gerekend.
  2.    Vanaf €75.001 tot en met €975.000 wordt met een gemiddeld rendement van 4,6% gerekend.
  3.    Voor bedragen boven €975.000 wordt met een gemiddeld rendement van 5,39% gerekend.

Over het rendement dat hieruit voortvloeit, moet je 30% belasting betalen. Daarbij is de vrijstelling verhoogd van € 24.437 naar €25.000 per persoon.

Je kunt minder hypotheekrente aftrekken in de hoogste belastingschijf
Over het jaar 2017 mag een huizenbezitter in de 4e schijf (bij een belastbaar inkomen vanaf €67.072 hypotheekrente aftrekken tegen het maximale tarief van 50%. Dat is 0,5% minder dan vorig jaar.
Deze maatregel zal ieder jaar met 0,5% doorgezet worden tot het in 2041 maximaal 38% is. Dit geldt ook voor andere aftrekbare kosten voor de eigen woning zoals restschulden en eenmalige aftrekbare kosten als boeterente en advieskosten.

Schenking van € 100.000 voor je eigen woning is weer belastingvrij
In tegenstelling tot 2015 en 2016, was het in 2017 weer mogelijk om belastingvrij een schenking van maximaal  € 100.000 euro voor een eigen woning te ontvangen. Om voor de schenkingsvrijstelling in aanmerking te komen, moet de ontvanger op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar zijn. Verder is de ontvanger verplicht de schenking voor 31 december 2019 te gebruiken voor de aankoop, het verbeteren of onderhouden van een koopwoning.

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente zich in 2018?

De hypotheekrente is historisch laag  – maar hoe lang nog?
De hypotheekrente is al een paar jaar historisch laag. Heel prettig, maar ook riskant: want hoe lang duurt dat nog? Moeten we erop rekenen dat we in de toekomst veel hogere maandlasten gaan betalen? Zien we nu al de eerste tekenen van stijgende rente, zijn we het historisch dieptepunt voorbij?

Starters op de woningmarkt
Starters op de woningmarkt weten niet beter; een tien jaar vast rente ligt onder de 2 %. Een veel gekozen renteperiode, tien jaar…maar wat gebeurt er in jaar elf?
Wat was de situatie bijvoorbeeld geweest als je je huis twintig jaar geleden had gekocht? Wilde je in 1998 zekerheid en koos je voor 20 jaar vaste rente, dan was 7 % heel normaal. En hoe is dat nu: de laagste NHG rente 20 jaar vast is 2,29 % (maart 2018). In 1998 was dat dus ruim 3 keer zo hoog! Komt die tijd weer een keer terug?

Rentevoorspelling: 2018 blijft stabiel en kan licht dalen
Elke rentevoorspelling is maximaal net zo betrouwbaar als het weerbericht. Er zijn teveel onzekere factoren. Politieke instabiliteit, oorlogen, natuurrampen, allerlei onverwachte gebeurtenissen kunnen de wereldeconomie in meer of mindere mate negatief beïnvloeden. Veel is onvoorspelbaar. Zeker is helaas alleen, dat zekerheden afkalven en minder vanzelfsprekend zijn.  
De gemiddelde verwachting voor 2018 is, dat de hypotheekrente gelijk blijft of licht daalt. In 2019 zou de rente licht kunnen stijgen. Maar staat halverwege 2018 de wereld op z’n kop? Dan kan deze voorspelling meteen overboord.

Wat betekent de huidige lage rentestand voor jouw hypotheek?
Je hypotheek verlengen zal in 2018 naar verwachting nog altijd tegen zeer lage maandlasten kunnen. Koop je een (eerste) huis, dan is de hypotheekrente ook super laag. Oversluiten blijft in 2018 in de meeste gevallen interessant, ondanks de boeterente.  Kun je niet oversluiten, dan is toch nog vaak een lagere maandlast mogelijk via rentemiddeling. Wil je weten of je geld kunt besparen? Neem gerust contact met mij op.

Wil je een woning of appartement  in 2018 kopen?
Lees dan mijn artikel : Een woning of appartement kopen in 2018

Ga je binnen 10 jaar met pensioen en heb je een aflossingsvrije hypotheek?

Je aflossingsvrije hypotheek heeft doorgaans een looptijd van 30 jaar. Het hypotheekadvies van 30 jaar geleden zag er meestal zo uit: 50% – 67% van de hypotheek zou bij pensionering worden afgelost. Daar werk je aan door te sparen en te beleggen in een polis of op een bankspaarrekening, die aan de bank is verpand. Daarnaast zou het aflossingsvrije deel van de hypotheek na pensionering doorlopen, met een lage hypotheeklast van maar € 200 a € 300 per maand. Dat klonk veilig en niemand had daar 30 jaar geleden vragen over. Maar hoe denkt de hypotheekbank daar op dit moment over, nu het eind van de looptijd in zicht is?

De risico’s van  een aflossingsvrije hypotheek.
Aan een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en geen aflossing. Daardoor is je maandelijkse hypotheeklast flink lager. Fijn natuurlijk, maar ooit moet je ook je aflossingsvrije hypotheek terugbetalen. In de regel 30 jaar na afsluiten. Als je alleen maar blij bent met de lage maandlast, zonder lange termijn spaarplanning, dan loop je een risico: wil jouw bank je aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar verlengen? Als je binnen 10 jaar met pensioen gaat, hangt dat met name af van je pensioeninkomen. Heb je straks een laag pensioen, dan vraagt de bank je, je hypotheek te verlagen of zelf helemaal af te lossen. Kan dat niet uit eigen middelen, dan zit er niets anders op dan je huis te verkopen. Ook als je huis veel meer waard is dan de hoogte van de hypotheek en ook als je zeker weet dat je je maandlast gewoon kunt blijven betalen. Dat is natuurlijk heel wrang; dus hoe voorkom je die situatie?

Oplossing 1: Aflossingsvrije hypotheek herfinancieren
Je kunt een andere bank vragen om een nieuwe hypotheek te verstrekken, waarmee je de oude aflossingsvrije hypotheek aflost. Bij de bank met de laagste toetsrente krijg je de hoogste hypotheek. Je kunt voor die hypotheek dan ook weer een looptijd van 30 jaar afspreken.

Oplossing 2: Aflossingsvrije hypotheek tussentijds aflossen
Afhankelijk van je hypotheekvoorwaarden mag je per jaar 10 % – 20 % aflossen, zonder dat je tegen de zogeheten boeterente aanloopt. Die rekenen banken als je lopende hypotheekrente hoger is dan de actuele marktrente.  Bij extra aflossen loopt de bank immers rente-inkomsten mis. Los je af, dan verlaag je uiteraard je maandlast, waardoor je kunt sparen om nog meer af te lossen.

Oplossing 3: Aflossingsvrije hypotheek aflossen vaak fiscaal voordeliger dan sparen boven de box 3 vrijstelling
Als je vrij opneembaar spaargeld hebt, zijn de netto kosten van de hypotheek vaak hoger dan de netto-opbrengst van het spaargeld.
Want voor vrij opneembaar spaargeld ligt de hoogste spaarrente momenteel op 0,4 %. Heb je meer spaargeld dan de vrijstelling van € 30.000 in 2018, dan betaal je tot € 100.000 vermogen effectief 0,61 % belasting. Je netto rendement op spaargeld is dan dus negatief. Kortom, aflossen op je hypotheek is dan echt voordeliger. Daarbij speelt ook mee dat de hypotheekrente aftrek versneld wordt afgebouwd, tot 37 % in 2023. Door het lagere fiscale voordeel loopt de netto hypotheeklast de komende jaren op en wordt tussentijds aflossen steeds aantrekkelijker.

Heb je sinds 2014 je hypotheek niet aangepast? Dan betaal je nu teveel rente.

De hypotheekrente is de afgelopen jaren volop in ontwikkeling geweest. Tot de jaren tachtig stegen de rentestanden, met als hoogtepunt een 10 jaar vaste rente van maar liefst 13,4% in september 1981. Sinds die tijd daalde de rente weer. Acht jaar geleden, in mei 2010, stond de hypotheekrente van een tien jaar vaste hypotheek met NHG op 4,49%. De verwachting was toen dat de absolute ondergrens was bereikt, maar niets bleek minder waar. Heb je de laatste jaren  niet meer naar je hypotheek gekeken, dan kan je rente waarschijnlijk naar beneden. Wij pakken dat graag voor je aan!

Oversluiten levert lagere lasten op en meer zekerheid op lange termijn
Een 10 jaar vaste rente met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) staat op dit moment ondanks recente rentestijgingen nog ruim onder 2 %.  Ik raad je aan, te bekijken of je je hypotheek kunt oversluiten, met name als de hypotheek vier jaar of langer geleden afgesloten is. En als dat niet kan, doordat je bijvoorbeeld tijdelijk geen werk hebt, is rentemiddeling bij je huidige bank ook altijd mogelijk. De hypotheekrente staat nu al ruim een jaar op een historisch dieptepunt. Het is dus waarschijnlijk dat de rente in de toekomst weer stijgt. Als je nu oversluit en je zet je rente 20 jaar vast, betaal je met NHG nog geen 2,5 %. Lekker laag en optimale zekerheid!

Hypotheekverstrekkers leveren nu vaak betere voorwaarden, dan toen.
Waarom zou je geld laten liggen door de optie van oversluiten of rentemiddeling niet te onderzoeken? Het is meteen een mooie gelegenheid, ook nog eens goed naar de hypotheekvoorwaarden te kijken. Door de toenemende concurrentie op hypotheekrente beginnen geldverstrekkers zich steeds meer te onderscheiden op mooie voorwaarden. Bijvoorbeeld: onbeperkt boetevrij aflossen uit eigen middelen en automatische rentedaling bij dalende schuld/marktwaarde verhouding. Wil je de allerbeste voorwaarden, ook als je niet de laagste rente krijgt? Soms kan het allebei!

Lagere maandlasten compenseren de boeterente
Veel hypotheekbezitters denken ten onrechte dat je bij oversluiten altijd een vergoeding betaalt (boeterente). Vaak is dat wel zo, maar niet altijd: boeterente bij oversluiten betaal je alleen als de rente in je huidige hypotheekcontract hoger is dan je nieuwe hypotheekrente. Toch kan oversluiten dan ook interessant zijn, namelijk als de lagere maandlasten de kosten voor oversluiten compenseren, binnen de nieuwe rentevaste periode. Als dat niet zo is, adviseren we je om NIET over te sluiten. Want je krijgt van ons geen sigaar uit eigen doos.

Meer weten
Maak een afspraak en kijk samen met mij naar jouw oversluit mogelijkheden. En zoals altijd bij Savass Financiële Dienstverlening: een oriënterend gesprek is vrijblijvend en kost je niets.