Wil je een nieuwbouwwoning in Almere? Bouw dan zelf.

Nieuwbouwwoningen gaan in Almere als warme broodjes, dus je moet er als de kippen bij zijn!
In plaats van traditionele nieuwbouwprojecten, waarbij je woning panklaar wordt opgeleverd en je hoogstens een paar verschillende meerwerkopties hebt, zie je tegenwoordig veel nieuwbouw op basis “Zelfbouw en CPO” (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap).  Hoe gaat dat in zijn werk?

Zelfbouw
Bij zelfbouw, het woord zegt het al, ontwerp en bouw je zelf je huis. Je bent zelf opdrachtgever en regisseur van jouw nieuwe woning. Dat is leuk en het geeft veel vrijheid. Zodra je met je architect het ontwerp van je woning hebt vastgelegd, ga je de bouw voorbereiden. Je hebt contact met de gemeente Almere en je selecteert een constructeur en een aannemer. Dan ga je het bouwproces in en doe je voortgangscontrole, om je kosten en je planning goed te bewaken. Je kunt het proces zelf begeleiden, maar je kunt het ook uitbesteden aan je architect, of aan een externe bouwbegeleider. Het is in ieder geval belangrijk dat het proces goed wordt gecoördineerd.

CPO – Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
CPO is collectieve zelfbouw, waarbij je samen met je toekomstige buren je eigen woning ontwikkelt. Doordat je samen opdrachtgever bent, vallen de bouw- en ontwikkelingskosten lager uit dan bij individuele zelfbouw.  En trouwens ook veel lager dan bij traditionele nieuwbouw, waarbij je al helemaal geen inzage hebt in de bouw- en ontwikkelingskosten.
Het collectief is juridisch gezien een vereniging en treedt zelf op als projectontwikkelaar.
Gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject heeft de vereniging de regie. Na het kiezen van een architect en een aannemer, coördineert de vereniging het bouwproces met alle betrokken partijen.

Individuele zelfbouw of CPO – wat kies je?
Elke keuze is natuurlijk afhankelijk van je individuele wensen en mogelijkheden, maar als je vraagt waar ik zelf voor zou kiezen, dan is dat CPO. Mijn belangrijkste reden is: door de grotere schaal heb je een kostenvoordeel.  Daarbij vind ik het leuk om met anderen te overleggen en samen tot beslissingen te komen. Vind jij dat ook, kijk dan naar de projecten in Oosterwold.

Oosterwold – de ultieme vorm van zelfbouw in Almere
In Oosterwold bouw je niet alleen je eigen huis, daarnaast regel je ook de complete gebiedsinrichting. Gemeente Almere legt in Oosterwold geen wegen, riolering of waterberging aan. Je creëert zelf de kavelwegen en -paden, de elektriciteitsvoorziening, de waterafvoer en waterberging. Je bepaalt samen met je toekomstige buren de vormgeving en het onderhoud van de totale openbare ruimte.

Oosterwold is oorspronkelijk een agrarisch gebied, waardoor de grondprijs naar verhouding laag is. Het wordt een groen en duurzaam woon-, werkgebied, met veel stadslandbouw zoals akkers, moestuinen en fruitbomen. Daarbij is er ook alle ruimte voor bossen, water en tuinen, want op de meeste kavels in Oosterwold is plek voor maximaal 12,5% bebouwing en minimaal 50% zogeheten stadslandbouw, 7% publiek groen en 2% water.

Als ik ging verhuizen, zou ik het wel weten.

Meer weten?
Maak een afspraak en kijk samen met mij naar de beste hypotheek voor jouw nieuwbouwwoning. En zoals altijd bij Savass Financiële Dienstverlening: een oriënterend gesprek is vrijblijvend en kost je niets.

Gerelateerde artikelen?
Start je nieuwbouwproject in Almere vanuit een bouwgroep
Nieuwbouwprojecten in Almere

Lees ook:

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter?

Waarom is het zo moeilijk om een huis te krijgen als starter? Waarom is het [...]

Hoe koop ik een woning om te verhuren?

Hoe koop ik een woning om te verhuren? Wil je extra inkomen genereren en waardevast [...]

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen?

Wil je verhuizen naar een andere koopwoning? Wat moet je doen? Wil je verhuizen naar [...]

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018

Zorgkosten als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018 Maak bij je aangifte IB 2018 optimaal gebruik [...]