Je belastingaangifte 2018

Je belastingaangifte 2018: Hoe bereid je je goed voor en waar moet je op letten? 
De tijd gaat sneller dan je denkt, de belastingaangifte 2018 staat al weer voor de deur. 

In februari ontvang je de meeste gegevens die je voor je aangifte nodig hebt. Een belangrijke is bijvoorbeeld de jaaropgaaf van je werkgever. Documenten ontvang je op papier, maar steeds vaker ook digitaal: in je mailbox of in mijn-omgevingen. Om straks een correcte aangifte te (laten) doen, begin op tijd je gegevens te verzamelen en zorg dat je alle inloggegevens paraat hebt. 

Vijf tips bij de voorbereiding van je aangifte 2018
Hoe kun je je het beste op je aangifte voorbereiden, zodat je straks ook echt de teruggaaf krijgt waar je recht op hebt? Er kan letterlijk winst in een goede voorbereiding zitten, of je je aangifte nu zelf doet of uitbesteedt aan een adviseur. Ik heb vijf handige tips voor je.

1. Moet je eigenlijk aangifte doen?

Zoals de Belastingdienst schrijft: dat hangt ervan af. Je moet in ieder geval aangifte doen als de Belastingdienst je daartoe heeft uitgenodigd, met een aangiftebrief inkomstenbelasting.
Ook als je geen brief hebt ontvangen, kan het zijn dat je toch aangifte moet doen. Dit kun je vanaf 1 maart nagaan door je aangifte in te vullen op Mijn Belastingdienst. Je verstuurt deze vervolgens niet. Op die manier doe je geen aangifte, maar zie je wel hoeveel belasting je terugkrijgt of moet betalen.
Krijg je € 15 of meer terug en wil je die daadwerkelijk ontvangen, dan kies je ervoor om aangifte te doen. De Belastingdienst betaalt bedragen vanaf € 15 uit, daaronder niet.
Moet je méér dan € 46 betalen, dan ben je verplicht om aangifte te doen. De belastingdienst int bedragen vanaf € 46, daaronder niet.

2. Wanneer kun je aangifte doen?
Je kunt vanaf 1 maart aangifte doen, tot 1 mei. Red je het niet voor 1 mei, dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Verwacht je een teruggaaf? Dan is het aan te raden om er vroeg mee te zijn. Als je vóór 1 april aangifte doet, krijg je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst en staat je teruggaaf het snelst op je rekening.
Verwacht je dat je bij moet betalen, dan kan het handig zijn om uitstel aan te vragen.

Doe je na 1 mei aangifte, dan is uitstel aanvragen echt belangrijk. De Belastingdienst controleert bij iedereen of de aangifte op tijd is gedaan. Bent je te laat, dan kun je een boete krijgen. Die begint bij €369 als je één keer te laat bent. De boete loopt op als je vaker te laat bent met je aangifte. Zonde van het geld, en gemakkelijk te voorkomen.
De Belastingdienst biedt standaard betalingsregelingen aan, als je moet bijbetalen maar dat niet ineens kunt doen. Maar doe je te laat aangifte, dan kom je niet voor een betalingsregeling in aanmerking.

3. Hoe bereid je je goed voor?
Check altijd al je gegevens. Zeker als je in loondienst bent, vult de Belastingdienst zelf al heel veel gegevens in. Toch moet je die altijd controleren, want jij bent verantwoordelijk voor de informatie die je naar de Belastingdienst stuurt.

Probeer in ieder geval goed alle benodigde stukken te verzamelen voor je aan de aangifte begint. Wat je nodig hebt vind je terug in de belastingaangifte 2018 checklistHeb je die niet, vraag die dan gerust bij mij aan. Kost niets. 

Heb je meer dan 5% aandelen in een BV of is je vermogen hoger dan € 30.000 (€60.000 bij fiscaal partnerschap) dan is het altijd verstandig om je aangifte te laten doen door een belastingconsulent of een financieel adviseur. 

4. je hebt je gegevens compleet, nu kun je aangifte doen. Waar moet je op letten?
Zoals de Belastingdienst het van zichzelf zegt, we maken het niet leuker, maar wel makkelijker. Al een paar jaar kun je op verschillende manieren aangifte doen: op papier, via de website www.belastingdienst.nl of via de aangifte-app. 

Online aangifte doen kan volgens de fiscus in vier stappen.

  • Stap 1, de voorbereiding, zoals hierboven omschreven.
  • Bij stap 2, de aangifte openen, zul je zien dat veel gegevens al zijn ingevuld, bijvoorbeeld loon en de WOZ-waarde van een eventuele eigen woning.
  • Stap 3 is de aangifte controleren. De fiscus raadt hier aan het loon van de jaaropgaaf in te vullen als op de aangifte een ander bedrag is vermeld. Maar het is verstandig om ook eventuele andere inkomsten te checken. Ontbreken er inkomsten of staan er inkomsten bij die je niet thuis kunt brengen, overleg dan met een belastingconsulent of financieel adviseur. Dan weet je zeker dat je aangifte correct is en kun je geld terug krijgen zonder achteraf weer te moeten bijbetalen.
  • Stap 4 is ondertekenen, daar heb je je DigiD voor nodig. Je kunt je aangifte opslaan en afdrukken. Het is ook mogelijk om achteraf in te loggen om de ingevulde aangifte te bekijken.

LET OP: je kunt vanaf dit jaar alleen nog met DigiD digitaal aangifte doen. Inloggen met alternatieven zoals Idensys en IDIN is sinds november 2018 niet meer mogelijk. Ben je inloggegevens zoals het wachtwoord van je DigiD kwijt? Dan is het handig om in februari alvast te zorgen dat je weer toegang krijgt tot je DigiD.

5. Wat is het beste moment om aangifte te doen?
De website werkt het makkelijkst, als die tenminste goed bereikbaar is. De afgelopen jaren zijn daar flinke problemen mee geweest, met name op piekmomenten. 
Hoe drukker de website, hoe groter de kans op complicaties bij het versturen van je aangifte.
Als specifieke datum is 1 maart niet de handigste dag: kennelijk staan toch heel veel mensen te springen om belastingaangifte te doen op de dag waarop dat voor het eerst kan.
Zaterdag is doorgaans de drukste dag van de week in de aangifteperiode. Dit jaar valt 2 maart op een zaterdag, dus dan is het waarschijnlijk ook behoorlijk dringen op de site van de Belastingdienst.
En wacht je tot het laatste moment – 30 april, dan kom je zeer waarschijnlijk ook in een digitale file terecht.

Meer weten?
Vraag bij mij de checklist voor je belastingaangifte 2018 aan en bereid je optimaal voor. Wil je dat ik je aangifte doe? Bij de checklist zitten aanleverinstructies en uiterste inleverdata. Of maak een afspraak voor een toelichtend gesprek bij mij op kantoor.

Gerelateerde artikelen
Giften aan goede doelen als aftrekpost bij aangifte inkomstenbelasting 2018

Veranderingen bij de aangifte IB 2017

Lees ook: