Benieuwd naar mogelijke manieren om je bestaande hypotheekrente te verlagen?

Hieronder zie je de drie belangrijkste manieren om je hypotheekrente te verlagen. Verder in dit artikel licht ik toe wat de voordelen zijn en hoe je het kunt regelen:

  1. Van geldverstrekker veranderen (hypotheek oversluiten)
  2. Rentevaste periode aanpassen (bij dezelfde geldverstrekker)
  3. Verhuizen


Bespaar gedurende de resterende looptijd tussen € 60.000 en € 120.000 op je hypotheekrente

Wie nu een huis koopt, is wat rente betreft spekkoper. Je kunt op dit moment (januari 2019) met Nationale Hypotheek Garantie 10 jaar vast 1,7 % krijgen, 20 jaar vast 2,22% en 30 jaar vast 2,47 %.

Dat was 10 jaar geleden wel anders. Wie zijn rente toen 20 jaar heeft vastgezet betaalde 4,76 %. Op een hypotheek van € 250.000 scheelt dat € 6.350 per jaar, over 10-20 jaar genomen is dat maar liefst tussen € 63.500 en € 127.000.

1. Van geldverstrekker veranderen (hypotheek oversluiten)
Bij oversluiten kun je (opnieuw) voor de goedkoopste aanbieder kiezen. De laatste jaren zien we op de hypotheekmarkt regelmatig nieuwe geldverstrekkers, met interessante producten.
Deze relatief onbekende hypotheekaanbieders winnen aan populariteit, want ze bieden een lage hypotheekrente en aantrekkelijke voorwaarden. Bovendien hebben ze hun processen goed op orde en maken ze gebruik van de laatste internettechnologie. Je financieel adviseur kent de werkwijze van deze nieuwe geldverstrekkers. Maar blijf wel opletten: de meest voordelige is niet altijd de beste, tijdig advies kan een hoop ellende besparen.

2. Rentevaste periode aanpassen
Zet je je rente nu lang vast, dan heb je van eventuele rentestijgingen in de toekomst geen last meer.

Maar heb je je hypotheek bijvoorbeeld 10 jaar geleden lang vastgezet, tegen 5% of daaromtrent, dan wil je natuurlijk ook wel graag van de huidige lage rente gebruik maken.

En kan dat ook?

Ja, vaak wel. Maar je betaalt dan wel boeterente, die tot tienduizenden Euro’s op kan lopen. Als je die terugverdient in de nieuwe rentevastperiode en als je de boeterente kunt meefinancieren in de nieuwe hypotheek, hoeft dat geen probleem te zijn.

Wat zijn je opties als je de boeterente niet terugverdient?
Dan kun je kijken naar rentemiddeling. Dit houdt in dat de boete over de nieuwe rentevastperiode wordt uitgesmeerd. Maar ook dit kan tegen zitten: nog steeds bieden niet alle banken rentemiddeling aan. Is rentemiddeling geen optie, dan kun je helaas tot de conclusie komen dat je aan je huidige hypotheek vast zit. In dat geval kun je misschien maar beter gaan verhuizen.

3. Verhuizen kan financieel zeer gunstig zijn en kan een hoop meer wooncomfort opleveren
Een nieuwe woning financieren tegen de huidige lage rentestand, met een bouwdepot voor een keuken en badkamer anno 2019 – dat betekent veel wooncomfort tegen zeer acceptabele woonlasten.

Doordat je je huidige woning waarschijnlijk zeer goed en snel verkoopt, kun je op je nieuwe woning overbieden. Dat moet ook wel, want wie zich op de huidige woningmarkt begeeft komt in woelig vaarwater terecht. Woningen zijn vaak al binnen twee weken verkocht. Soms halen ze Funda nog niet eens. Vooral instapklare woningen, waar je zo in kunt, zijn erg populair.

Door die hausse op de woningmarkt heb je absoluut een aankoopmakelaar nodig, die in de omgeving waar je wilt gaan wonen goed de weg weet. Een aankoopmakelaar kent de belangrijkste spelers in de markt en is ook op de hoogte van het nieuwste aanbod, voor het op Funda verschijnt. Ook weet hij, wat je moet bieden om de concurrentie voor te blijven.

Let op: concurrentie. Niet alleen particulieren kopen huizen… beleggers ook. 
Steeds meer kleine en grote beleggers begeven zich op de woningmarkt. Ook in Almere zien we dat nu regelmatig. Meestal kopen beleggers met eigen middelen, waardoor ze geenontbindende voorwaarden voor de financiering nodig hebben. Verkopers geven daar steeds vaker de voorkeur aan en accepteren een bod zonder ontbindende voorwaarden soms ook als dat niet het allerhoogste is.

Geduchte concurrentie dus, dat is slecht nieuws voor particuliere kopers.

Bieden zonder ontbindende voorwaarden, hoe kan dat? 

Kopen zonder ontbindende voorwaarden doe je alleen als je de aankoop met eigen geld betaalt, maar niet als je een hypotheek nodig hebt.

Tenzij je voor de koop al goedkeuring van je bank kunt krijgen.

Die goedkeuring heb je nodig, niet alleen het groene licht van je hypotheekadviseur. Want je hypotheekadviseur aanvaardt geen aansprakelijkheid over een beslissing die de bank neemt, sterker nog, die de bank op dat moment nog niet eens genomen heeft.

Goed nieuws: hier is sinds kort een mooie oplossing voor. 

Het Hypotheek-Garantie-Certificaat® krijg je na goedkeuring van jouw dossier door een hypotheekbank, al voor je een woning hebt gekocht. Het Hypotheek-Garantie-Certificaat® is 6 maanden geldig en in die 6 maanden kun je je droomwoning dus kopen zonder ontbindende voorwaarden. Daardoor nemen je kansen op de woningmarkt enorm toe en je aankoopmakelaar hoeft dan niet altijd meer de hoofdprijs voor je te bieden.

Meer weten?
Kijk eens op http://hypotheekgarantiecertificaat.bundel-pakket.nl/ of maak een afspraak en kijk samen met mij naar jouw hypotheekmogelijkheden.
En zoals altijd bij Savass Financiële Dienstverlening: een oriënterend gesprek is vrijblijvend en kost je niets.

Gerelateerde artikelen?
Hypotheekrente 30 jaar vast zetten verstandig?
Aflossingsvrije hypotheek
Een doorstromer hypotheek
Hypotheekadvies, wat houdt het eigenlijk in?
Hypotheek en echtscheiding

Lees ook: